"برتراند آرتور ویلیام راسل"، فیلسوف مشهور انگلیسی ( متولد 18 مه 1872 و درگذشته به تاریخ 2 فوریه 1970)
فیلسوف، منطقدان و منتقد اجتماعی بریتانیایی در قرن بیستم بود که بیشتر به خاطر فعالیتهایش در زمینه منطق ریاضی و فلسفه تحلیلی شناخته میشود. برتراند راسل که موفق به کسب جایزه نوبل نیز شد، از مشهورترین فیلسوفان انگلستان است و کتاب معروف او «چرا مسیحی نیستم؟» از جنجال برانگیزترین کتابهای قرن بیستم به شمار میآید. نوشته زیر از کتاب " زندگینامه برتراند راسل" گلچین شده است:
ده دستور آزاد مردی
شاید بتوان گوهر بینش آزاد مردانه را در ده دستور نوین خلاصه کرد، اما نه به عزم آنکه این ده دستور جانشین ده فرمان شوند، بلکه برای تکمیل آن. ده فرمانی که من، به عنوان معلم، می توانم مقرر دارم بدین شرح است:
1- هیچ گاه هیچ چیز را یقین مپندار.
2 _زنهار مپندار که کوشش برای پوشاندن حقیقت کاری بجا است، زیرا بی تردید حقیقت از پرده بیرون خواهد افتاد.
3_ هرگز در پی آن مباش که این اندیشه را که "بی تردید کامیاب خواهی شد" فرو خوابانی.
4_ هر گاه با مانعی، حتی از جانب شوهر یا فرزندانت، روبرو شدی بکوش تا با دلیل، و نه با آمریت، بر آن پیروز شوی، زیرا پیروزی بر اساس آمریت خواب و خیال است و فریب.
5_ برای آمریت دیگران حرمت قائل مباش، زیرا همیشه آمریت های متضاد وجود دارند.
6 _برای از بین بردن عقیده هایی که به نظرت مهلک می رسند به قدرت دست میاز، زیرا اگر چنین کنی، آن عقیده ها تو را از میان خواهند برد.
7_ از داشتن عقیده ای مخالف عقاید عموم بیمناک مباش، زیرا هر عقیده ای که امروز مورد قبول است زمانی مخالف عقیده عموم بوده است.
8 _از مخالفت هوشیارانه بیشتر محظوظ شو تا از موافقت منفعلانه، زیرا اگر به هوشیاری چنانکه باید ارج بگذاری آن مخالفت به همداستانی عمیق تری خواهد انجامید تا این موافقت.
9_ در حد وسواس جانبدار حقیقت باش، حتی اگر حقیقت مایه ی دردسر باشد، زیرا کوشش تو برای پوشاندن آن بیشتر موجب زحمت خواهد بود.
10 _بر خوشبختی کسانی که در بهشت دیوانگان بسر می برند رشک مبر، زیرا که این زندگی را خوشبخت پنداشتن خود نشانه ی دیوانگی است.